ديوان استيفاء دوره قاجار، موزه هنرهاي سنتي و صنايع دستي زنجان/عمارت کلاه پهلوی زنجان مورد استقبال گردشگران است

موزه هنرهاي سنتي و صنايع دستي زنجان واقع در عمارت دارایی زنجان متعلق به دوران قاجار است.
به گزارش موج رسا; صنايع دستي به مجموعه صنايعي گفته مي شود كه قسمتي يا تمامي مراحل ساخت آن توسط دست صورت مي گيرد اين صنايع هم حالت كارگاهه و هم خانگي قابليت استقرار در روستا و شهر دارد و بدون نياز به تكنولوژي هاي پيشرفته متكي به تخصص هاي بومي و سنتي است و قسمت اعظم مواد اوليه آن از داخل كشور تهيه مي شود .
عمارت دارايي (ديوان استيفاء) در بافت تاريخي شهر زنجان (سبزه ميدان) قرار گرفته، ظاهراً اين بخش از شهر در اواخر دوره قاجار و اوائل حكومت رضاخاني تقريباً مقارن با اواخر جنگ جهاني دوم از سوي دولت وقت بصورت مجموعه اي به اماكن و ساختمانهاي دولتي اختصاص مي يابد كه عبارت بودند از عمارت دارايي در باغي معروف به همين نام، بناي دخانيات، اداره غله، انبار قند و شكر به هر حال بناي دارايي طبق كتيبه اي كه بر فراز سردرهاي ورودي جبهه شمالي و جنوبي بنا نقش شده است.
تاريخ ساخت آن به سال 1316 هجري شمسي اوائل حكومت رضا خاني باز ميگردد كه از همان ابتدا به امور ماليه اختصاص مييابد . عمارت دارايي حاصل فعاليت و نوآوري معماراني چون وارطان هوان سيان، پل آبكار و گابريل گوركيان است كه در دهه هاي نخست سده قرن بيستم تأثير بسيار مثبت و مهمي را بر روي معماري نوين ايران داشتند، دوران فعاليت آنها مصادف با تحولات عميق هنري و معماري در اوائل قرن بيستم در اروپا بود در واقع همزمان با اوج فعاليت معماران بزرگ اروپايي كه همگي از پيشگامان مكتب هنر نو و جنبش معماري مدرن بوده اند. بدين ترتيب اين معماران كه از ارامنه كشور بودند متأثر از اين جريان و روند با فعاليت در رشته معماري به اشاعه اصول و مباني مكتب هنر نو و جنبش معماري مدرن پرداختند و نهضت جديدي را در گستره معماري ايران بوجود آوردند و آثار زيبايي را خلق کردند.
بر اساس اسناد و مدارك موجود عمارت زيباي دارايي يكي ار آثار ارزنده اي است كه در اين رهگذر توسط پل آبكار بوجود آمده و ميرزا محمدعلي مستوفي پيشكار خمسه نخستين رئيس ماليه آن بود.اين اثر به شماره 2335 در فهرست آثار ملی به ثبت رسيده است .
* موقعيت طبیعی
بنای دارایی در مرکز شهر زنجان و در داخل بافت قدیمی شهر موسوم به سرچشمه واقع شده است که با توجه به بافت فعلی حدوداً در ضلع شمالی شهر که با شیب ملایمی منتهی به ارتفاعات میشود قرار گرفته است.
* موقعیت فعلی
بنای دارایی در ضلع شمالی مجموعه تاریخی سبزه میدان و در قسمت غربی خیابان طالقانی قرار گرفته این بنا در ضلع شمالی به کوچه دارایی و در قسمت غربی به کوچه کریم انصاری و دادگستری منتهی میشود. این بنا با پلانی مستطیل شکل به ابعاد 15 × 22 متر در جهت شرقی به غربی در وسط باغی به مساحت 18 هزار متر مربع واقع شده بود.
* مشخصات بنا
این بنا در سه طبقه و با خصوصیات معماری دوره پهلوی (رضا خان) از قبیل پنجره های متعدد، تراس، قرینه سازی در طبقات، ساخته شده است.
با عنایت به نوع معماری و خصوصیات بارز آن به راحتی میتوان نفوذ شیوه های معماری اروپا را در معماری این بنا تشخیص داد. از جمله مصالح بکار رفته در بنا میتوان سنگ، آجر، آهک، سیمان، آهن را نام برد.
* عوامل تزئین شده و انواع آنها :
از عوامل تزئینی نمای بنامی توان به ازاره های سنگی به ارتفاع 1.25 سانتی متر که دور تا دور بنا را در برگرفته و سپس با آجر چینی انجام گرفته اشاره کرد،نمای پنجره ها از بیرون با اجرای قوس هلالی، زیبایی خاصی را به بنا بخشیده در جلوی ورودی شمالی و جنوبی بنا دو حوض زیبا قرار گرفته که حوض شمالی به قطر 12 متر ولی حوض جنوبی در حال حاضر موجود نیست. این دو حوض بصورت قرینه و از طریق آبراهی که از زیر بنا می گذشته به هم ارتباط داشته اند و آبیاری باغ مربوطه نیز از طریق قناتی که از محل می گذشته انجام میشده است .
اين اثر تاريخي از سال 1390 به عنوان موزه هنرهاي سنتي و صنايع دستي زنجان مورد بهره برداري قرار ميگيرد. اشياء نمايشي اين موزه شامل انواع ظروف مسي قلمزني شده دوره قاجار ساخت زنجان ،انواع چاقو و شمشير معاصر ساخت زنجان، صنايع دستي استان زنجان شامل گليم بافي و چاروق دوزي ساخت زنجان و ... است .//ن
انتهای خبر/